026 - 303 15 40

Uitgevoerde projecten

De afgelopen jaren heeft ENDUTEQ voor diverse onderzoeksinstituten maatwerk-oplossingen ontwikkeld. Onderstaand vindt u korte beschrijvingen van enkele uitgevoerde projecten.

Biaxial Tensile tooling op maat voor ESA ESTEC !

ENDUTEQ heeft de uitdaging opgepakt om een compacte en innovatieve Trektest Tooling te ontwikkelen om bi-axiale testen mee uit te voeren. Met de volgende uitgangspunten:

  • Maximale bi-axiale trekkracht 100kN in alle richtingen, maximale slag 100mm.
  • Eenvoudig verschillende materiaaldiktes testen, van 0 tot 20mm.
  • Geen buigende belasting door bi-axiale trekbeweging toegestaan op specimen.
  • Klemsysteem dient aandrukkracht te verdelen over gehele klem-oppervlak.
  • Tooling dient eenvoudig in bestaande Instron trekbank geplaatst te kunnen worden, zonder gebruik te maken van een externe kraan o.i.d.

Het composiet materiaal is sterk en stijf; waardoor het kwetsbaar is bij puntbelastingen. Vandaar dat het specimen niet met buigende krachten belast mag worden; tevens dient het klemsysteem te zorgen voor een gelijkmatige inklemming.

Op basis van een reeds eerder ontwikkelde bi-axiaal trektest concept, hebben we in nauwe samenwerking met de wetenschappers van ESA ESTEC een Tool op maat ontwikkeld.

De Tooling is opgebouwd uit vier product klemmen, elk op een eigen slede geplaatst. De klemmen worden middels scharnierende levers aan elkaar verbonden aan een centraal drukpunt. Als de trekbank een last aanbrengt op het centrale drukpunt, worden alle productklemmen gelijktijdig met dezelfde kracht uit elkaar gedrukt via de levers. Hiermee wordt gelijktijdig aan 4 zijden aan het specimen getrokken. Belangrijk hierbij is wel dat de kracht op het specimen oploopt, als met dezelfde kracht de hoek van de levers verkleind. Dit wordt in de besturing van de trekbank gecorrigeerd.

Biaxial Tensile tooling op maat voor ESA ESTEC !

ESA ESTEC heeft een servo-hydraulische trekbank type 8802 van Instron beschikbaar voor het uitvoeren van de materiaal testen. De trekbank kan uni-axiale trektesten uitvoeren. ESA ESTEC is op zoek naar een trektest tooling waarmee bi-axiale trektesten tot 250kN uitgevoerd kunnen worden.

ENDUTEQ heeft de uitdaging opgepakt om een compacte en innovatieve Trektest Tooling te ontwikkelen om bi-axiale testen mee uit te voeren. Met de volgende uitgangspunten:

  • Maximale biaxiale trekkracht 100kN in alle richtingen, maximale slag 100mm.
  • Eenvoudig verschillende materiaaldiktes testen, van 0 tot 20mm.
  • Geen buigende belasting door bi-axiale trekbeweging toegestaan op specimen.
  • Klemsysteem dient aandrukkracht te verdelen over gehele klem-oppervlak.
  • Tooling dient eenvoudig in bestaande Instron trekbank geplaatst te kunnen worden, zonder gebruik te maken van een externe kraan oid.

Het composiet materiaal is sterk en stijf; waardoor het kwetsbaar is bij puntbelastingen. Vandaar dat het specimen niet met buigende krachten belast mag worden; tevens dient het klemsysteem te zorgen voor een gelijkmatige inklemming. Op basis van een reeds eerder ontwikkelde Bi-axial trektest concept, hebben we in nauwe samenwerking met de wetenschappers van ESA ESTEC een Tool op maat ontwikkeld.

De Tooling is opgebouwd uit 4 productklemmen, elk op een eigen slede geplaatst. De klemmen worden middels scharnierende levers aan elkaar verbonden aan een centraal drukpunt. Als de trekbank een last aanbrengt op het centrale drukpunt, worden alle productklemmen gelijktijdig met dezelfde kracht uit elkaar gedrukt via de levers. Hiermee wordt gelijktijdig aan 4 zijden aan het specimen getrokken. Belangrijk hierbij is wel dat de kracht op het specimen oploopt, als met dezelfde kracht de hoek van de levers verkleind. Dit wordt in de besturing van de trekbank gecorrigeerd.

In het testlab zijn geen hijsvoorzieningen aanwezig, vandaar dat we een transport / beladingskar op maat ontwikkeld hebben, waarmee het Bi-axiaal tensile tool eenvoudig in de trekbank geplaatst (en uitgenomen) kan worden. De kar dient tevens als opslag als het Tool niet in gebruik is. zie video hieronder:

Earth Simulation Lab Utrecht Universiteit

Voor het hoge druk en temperatuur (HPT) lab van het Earth Simulation Lab van de Universiteit Utrecht heeft ENDUTEQ diverse Test- en Meetsystemen ontwikkeld. Met deze geavanceerde systemen worden o.a. aardbevingen gesimuleerd.

Een gesteentemonster uit een gas of geothermisch reservoir wordt in een drukvat geplaatst, waarna dit drukvat wordt gevuld met olie tot een druk van 1200 bar. Het vat kan tevens verwarmd worden tot een temperatuur van 250° C. Hiermee worden de omstandigheden in de aarde gesimuleerd op een aantal kilometers diepte. Aansluitend wordt een dynamische last op het specimen aangebracht. Door deze parameters te variëren, wordt onderzocht onder welke omstandigheden het gesteente breekt, inklinkt of plastisch vervormd.

ENDUTEQ heeft het complete Testsysteem in nauw overleg met de Utrechtse wetenschappers ontwikkeld en gebouwd.

 

 

 

Nuclear Research and consultancy Group

 

Ook voor NRG (Nuclear Research and consultancy Group) in Petten, heeft ENDUTEQ diverse Test- en Meetsystemen ontwikkeld.

ENDUTEQ heeft mee ontwikkeld aan een Gamma-scanner (VINISH) voor het meten en classificeren van radioactief afval. Het afval is opgeslagen in vaten, met behulp van dit inspectie systeem dat gebruikt maakt van gammaspectrometrie, kan de aanwezige radioactiviteit gemeten worden zonder het vat te openen. In dit project heeft ENDUTEQ de complete besturing en aandrijftechniek ontwikkeld en tevens de communicatie met de gamma-scanner verzorgd.

Meer weten?

Hans Blauw

Senior account manager
026 - 303 1540 h.blauw@enduteq.com

Wilbert Coenen

Account manager
026 - 303 1540 w.coenen@enduteq.com