Klaar voor de toekomst; ENDUTEQ helpt Kiwa aan een automatische zuurstof diffusie test

Voor wie: Kiwa
Kiwa is een autoriteit op het gebied van hooggekwalificeerde certificering. Dat het belang van het aantonen te kunnen voldoen aan de juiste productaansprakelijkheid steeds groter is geworden merkt KIWA dagelijks. Met een aanbod van vele soorten testen zorgt ze ervoor dat bedrijven en producten aan de meest hooggekwalificeerde certificeringen kunnen voldoen. Zo is en blijft KIWA van grote toegevoegde waarde voor grote en kleine bedrijven. Het bedrijf heeft een gevestigde naam in het zichtbaar en meetbaar maken van allerlei producten en systemen.

De vraag aan ENDUTEQ: ‘We willen graag een nieuwe software en hardwaretest waar geen handwerk meer mee gemoeid is. Omdat het veel ervaring en inzicht bij de laborant vergt om de juiste instellingen te bepalen, is handmatige berekening foutgevoeliger en minder efficient.’

De oplossing
Een geautomatiseerde zuurstof diffusie testsysteem om risico’s op fouten te beperken en gemakkelijk de juiste parameters/instellingen te bepalen. Dit systeem test cyclisch (zeven uur per testronde) de zuurstofdoorlaatbaarheid in de verwarmingsbuizen.

We zorgden er met deze automatische test voor, dat de verschillende parameters snel af te lezen zijn. Meetdata wordt geanalyseerd en daaruit genereert de software automatisch meetrapporten, waaruit blijkt of de verwarmingsbuis aan de gestelde normen voldoet.

Zo kan Kiwa snel acteren op eventuele afwijkingen. Doordat de metingen met meer dan vijf verschillende sensoren worden gedaan, kan men snel reageren op bepaalde afwijkingen.

Waarom deze geautomatiseerde meettest
In de machine worden flexibele verwarmingsbuizen getest op hun zuurstofdoorlaatbaarheid.

Als zuurstof door de buizen in het verwarmingswater zou kunnen indringen heeft dit zeer schadelijke gevolgen voor de cv-installatie (roestvorming). Om de zuurstofdoorlaatbaarheid goed te kunnen testen, worden de metingen gedaan met meer dan vijf verschillende sensoren. Dit om de druk te monitoren en daar zo nodig op te reageren. De sensoren (voor temperatuur, waterstroming en zuurstofgehalte, water en lucht) monitoren de druk in de verwarmingsbuis.

Gebruiksvriendelijkheid voorop
De software is gericht op gebruiksvriendelijkheid en efficiënt werken. Zo is de software geschreven in C++, en draait het op een Windows 10 platvorm. En natuurlijk voldoet de besturing aan de 2 NEN-ISO normen en 1 DIN norm. En in de software kan gekozen worden aan welke normen de buis moet voldoen.

Meer weten?

Meer weten over dit project en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van ENDUTEQ?